امروز : پنج شنبه 1 آذر 1403
انرژی های تجدیدپذیر، آینده سرمایه گذاری انرژی جهانی
چهار شنبه 21 شهریور 1403 0
رشد چشم گیر سرمایه گذاری های جهانی در انرژی پاک و نیاز کشورهای در حال توسعه به سرمایه گذاری بیشتر در این حوزه، آژانس بین المللی انرژی گزارش می دهد: در شرایطی که هزینه های گزاف، مانع از تامین مالی پروژههای جدید، به ویژه در اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه میشود، هزینههای جهانی برای فناوریهای انرژی پاک و زیرساختهای وابسته به آن، در مسیر رسیدن به 2 تریلیون دلار در سال 2024 است.
بر اساس گزارش جدید آژانس بینالمللی انرژی، به رغم فشارها بر تامین مالی، سرمایهگذاری جهانی در انرژیهای پاک تقریباً به دو برابر میزان مصرف سوختهای فسیلی در سال 2024 خواهد رسید که این امر به بهبود زنجیرههای تامین و کاهش هزینههای فناوریهای پاک کمک خواهد کرد. انتظار می رود کل سرمایه گذاری انرژی در سراسر جهان در سال 2024 برای اولین بار از مرز 3 تریلیون دلار فراتر رود و حدود 2 تریلیون دلار آن به سمت فناوری های پاک - از جمله انرژی های تجدید پذیر، وسایل نقلیه الکتریکی، انرژی هسته ای، بهسازی و توسعه شبکه های انتقال، ذخیره سازی، سوخت های کم آلاینده، بهبود بهره وری و مقابله با گرما اختصاص یابد.
بر اساس آخرین ویرایش گزارش سالانه IEA ، زغال سنگ، گاز و نفت تنها یک سوم از سرمایه گذاری انرژی باقی مانده را شامل می شوند، چیزی کمتر از 1 تریلیون دلار! نکته اینجاست که در سال 2023، سرمایهگذاری ترکیبی در برق و شبکههای تجدیدپذیر برای اولین بار از میزان مصرف سوختهای فسیلی پیشی گرفت! اگرچه سرمایه گذاری های عمده هند و برزیل سبب شده تا آمار و ارقام هزینه کرد در انرژی های پاک در اقتصادهای نوظهور، برای اولین بار از 300 میلیارد دلار فراتر رود اما این سهم 15 درصدی از کل سرمایه گذاری های جهانی، حاکی از عدم تعادل و کمبودهای عمده در جریان سرمایه گذاری انرژی در این کشورهاست.
بنابراین سهم کشورهای در حال توسعه، در سرمایه گذاری انرژی پاک، هنوز پایین است، کشورهایی که هزینه بالای سرمایه گذاری مانع از توسعه پروژه های جدید در آن ها می شود. سرمایهگذاری در انرژی پاک رکوردهای جدیدی را حتی در شرایط چالشبرانگیز اقتصادی به ثبت میرساند و تحرکات نوین در اقتصاد جهانی انرژی را برجسته میکند.
به گفته فاتح بیرول، مدیر اجرایی آژانس بینالمللی انرژی: امروز به ازای هر یک دلار که برای سوختهای فسیلی مصرف میشود، تقریباً دو دلار در انرژی پاک سرمایهگذاری میشود. باید اضافه کرد که افزایش هزینههای انرژی پاک با اقتصاد قوی، کاهش مداوم سایر هزینهها و ملاحظات امنیت انرژی پشتیبانی میشود. اما برای اینکه اقتصاد های بزرگ به رقابت در کسب مزیت در زنجیره های تامین انرژی پاک ترغیب شوند، باید اقدامات بیشتری به منظور اطمینان از بازگشت این سرمایه وجود داشته باشد. این اطمینان سبب می شود تا سرمایه گذاری در کشورهایی که بیشتر به این انرژی نیازمندند انجام شود. این سرمایه گذاری به ویژه در اقتصادهای در حال توسعه مورد نیاز است که امروزه دسترسی به انرژی مقرون به صرفه، پایدار و مطمئن در آن ها، وجود ندارد. زمانی که توافق پاریس در سال 2015 منعقد شد، سرمایه گذاری ترکیبی در انرژی های تجدیدپذیر و هسته ای برای تولید برق دو برابر مقدار سرمایه گذاری در صرف انرژی با سوخت فسیلی بود.
این گزارش نشان میدهد که در سال 2024، این میزان به ده برابر افزایش خواهد یافت و PV خورشیدی منجر به تحول در بخش برق میشود. در حال حاضر سرمایه گذاری در این بخش بیشتر از سرمایه گذاری در سایر فناوریهای تولید برق است. برای مثال سرمایه گذاری در PV خورشیدی در سال 2024 به 500 میلیارد دلار افزایش یافت زیرا کاهش قیمت ماژول ها باعث سرمایه گذاری های جدید می شود. چین قرار است بیشترین سهم سرمایه گذاری در انرژی پاک را در سال 2024 به خود اختصاص دهد که به 675 میلیارد دلار تخمین زده می شود. این امر ناشی از تقاضای داخلی قوی در سه صنعت به ویژه - خورشیدی، باتریهای لیتیومی و وسایل نقلیه الکتریکی است.
اروپا و ایالات متحده با سرمایه گذاری در انرژی پاک به ترتیب 370 میلیارد دلار و 315 میلیارد دلار به دنبال چین هستند. این سه اقتصاد بزرگ به تنهایی بیش از دو سوم سرمایهگذاری جهانی انرژی پاک را تشکیل میدهند که تفاوتهای موجود در جریان سرمایه بینالمللی انرژی را روشن می سازد. پس از افزایش مشابه در سال 2023، انتظار میرود سرمایهگذاری جهانی بالادستی نفت و گاز در سال 2024 به میزان 7 درصد افزایش یافته و به 570 میلیارد دلار برسد. رشد هزینهها در سالهای 2023 و 2024 عمدتاً توسط شرکتهای ملی نفت در خاورمیانه و آسیا صورت میگیرد.
این گزارش نشان میدهد که سرمایهگذاری در نفت و گاز در سال 2024 به طور کلی با سطوح تقاضا که در سال 2030 در نظر گرفته شده است، همسو است. اما این رشد بسیار بالاتر از سناریوهای پیشبینیشده ای است که اهداف آب و هوایی ملی یا جهانی را هدف قرار میدهند. بر اساس این گزارش، سرمایهگذاری انرژی پاک توسط شرکتهای نفت و گاز در سال 2023 به 30 میلیارد دلار رسید که تنها 4 درصد از کل هزینههای سرمایهای صنعت را تشکیل میدهد. در همین حال، سرمایه گذاری زغال سنگ همچنان در حال افزایش است و بیش از 50 گیگاوات برق بدون کاهش سوخت زغال سنگ در سال 2023 تصویب شد که بالاترین میزان آن از سال 2015 است. علاوه بر چالشهای اقتصادی، توسعه شبکهها و ذخیرهسازی برق محدودیت مهمی در انتقال انرژی پاک بوده است.
اما سرمایه گذاری در شبکهها در حال افزایش است و قرار است در سال 2024 به 400 میلیارد دلار برسد. درکشورهای آمریکای لاتین نیز، سرمایه گذاری در باتری ذخیره سازی در حال افزایش است و با کاهش بیشتر هزینه ها به 54 میلیارد دلار در سال 2024 می رسد. با این حال، این هزینه ها بسیار متمرکز است. به گونه ای که در ازای هر دلار سرمایه گذاری شده در اقتصادهای پیشرفته و چین، تنها یک سنت در سایر اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه در صنعت ذخیره سازی ،سرمایه گذاری شده است!
ترجمه ، نگارش و تلخیص: مریم تجلی اردکانی
منبع : وبسایت رسمی آزانس بین المللی انرژی
پایان پیام / 4561
نظر شما درباره این مطلب
نام شما : * تکمیل شود
ایمیل شما :
نظر شما : * این قسمت نباید خالی باشد
نظرات کاربران ( 0 دیدگاه )
پر بازدید ها
بیانیه هفت محوری استاندار فارس
اطلاعیه شرکت گاز مبنی بر احتمال قطعی گاز در مناطقی از شیراز
هتل پنج ستاره رز در شهر صدرای شیراز افتتاح شد
22 سری جهیزیه به نوعروسان شهرستان مهر اهداء شد
هگمتانه به شکل رسمی در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد
آغاز به کار چهار نمایشگاه تخصصی با محوریت توسعه آموزش در شیراز
اخبار مرتبط
شاخص های نوآوری جهانی چیست؟
لزوم افزایش بودجه آموزش و پرورش به ۴۰ درصد؛ سهم فعلی تنها ۱۰ درصد است
بهجای تصدیگری، کارمند فناوری کشور خواهیم بود
جدیدترین اخبار
مدل موفق ایجاد اماکن گردشگری در بافت تاریخی که موجب پویایی محل شده است/مدیر هتل بوتیک شاه ...
گردشگری ورزشی سومین شاخه درآمدزای گردشگری جهان
موافقت با کلیات جداسازی صنایعدستی از وزارت میراث و گردشگری
افزایش پرواز های هفتگی فرودگاه بوموسی
باز آفرینی و تبدیل محله های قدیمی در شهرداری منطقه 11 شیراز به محله های گردشگری
همه افراد باید در اقدامات فرهنگی دخیل باشند
کلیه حقوق مادی و معنوی سایت نزد خبرگزاری گنجینه فارس محفوظ می باشد. کلیه فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.
© طراحی سایت و بهینه سازی : گروه طراحی سیرن