امروز : پنج شنبه 1 آذر 1403
اشتغال و توسعه پایدار، با گردشگری روستایی
جمعه 26 مرداد 1403 0
اهمیت این روستاها تا جایی است که معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی در فروردین امسال در این خصوص گفته بود، پرونده ۸ روستای ایران برای ثبت جهانی در حال تدوین است و ارسال به سازمان گردشگری ملل متحد ارسال شود.
استان پهناور فارس با داشتن بیش از سه هزار اثر تاریخی در فهرست آثار ملی و چندین اثر جهانی، یکی از مقاصد اصلی گردشگران داخلی و خارجی است که این مهم بیانگر لزوم ایجاد افق های جدید برای گردشگران در این استان است.
نقش صنعت گردشگری و در این میان گردشگری روستایی دارای جایگاهی ویژه در برنامه های راهبردی کشورها است.
رونق و توسعه در روستاها
در گردشگری روستایی، گردشگران علاوه بر بازدید از محیط طبیعی منحصر به فرد این روستاها می توانند از فرهنگ ، آداب و سنن و نحوه زندگی مردم ساکن در آن و آب و هوای مطبوع آن ها استفاده کنند. با سرمایه گذاری و ایجاد بوم گردی ها و فراهم نمودن امکانات مورد نیاز توریست ها می توان زمینه توسعه گردشگری بومی و روستایی را فراهم کرد. روستاهای استان فارس چه در جنوب استان با هوای گرم و چه در شمال و مناطق سردسیرش جاذبه هایی بکر فراوان دارد. این استان در این زمینه نیز چنین سرمایه هایی دارد که گاهی به ورطه فراموشی سپرده شده اند. گردشگري مربوط به روستا و محيط روستايي و طبيعي نقش مهمي در توسعه پايدار روستايي دارد، توسعه پايدار روستايي شامل وحدت ميان ابعاد اجتماعي، اقتصادي، فرهنگي و زيست محيطي به منظور بالا بردن سطح معيشت و رفاه مردم روستايي است.
گردشگری روستای در سرزمینی با قدمت فارس که برخی از این آثار تاریخی را در خود جای داده اند می تواند نقش مهمی در متنوع سازی اقتصاد روستایی و توسعه زیر ساختی روستاهای استان فارس داشته باشد و با گسترش آن در نواحی روستایی می توان به پایداری جمعیت و اقتصاد این نواحی کمک کرد.
روستاهای هدف گردشگری
گردشگری روستایی جنبه های مختلفی دارد که یکی از جنبه های آن انتخاب روستا و آبادی هایی است که از موقعیت و شرایط خاصی برخوردارند به عنوان روستاهای هدف گردشگری است. این روستاها برای توسعه گردشگری پایدار در هر منطقه نقش تعیین کننده ای دارند.
یکی از برنامه های وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی در جهت رونق گردشگری روستایی تعیین روستاهای هدف گردشگری است که در این میان فارس با برخورداری از روستاهای بکر و ویژه با آب و هواهای مختلف از استان های بالقوه و مستعد در این زمینه است.
آنچه از روستای هدف گردشگری به ذهن می آید، غلبه عناصر طبیعی بر دیگر عناصر در مقوله گردشگری است و می توان گفت روستاهای هدف گردشگری، تاریخ و تمدن، فرهنگ و هنر و طبیعت را در معرض دید گردشگران قرار می دهند.
روستاهای هدف گردشگری علاوه بر گردشگری، در بعد صنایع دستی نیز دارای ظرفیت های ویژه ای هستند که به عنوان سوغاتی بسیار مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار دارد.
روستاهای هدف گردشگری دستاوردهای بسیار مثبت و موثری به ویژه در بحث اشتغالزایی، درآمد افزایی و رونق فرهنگی برای مردم هر منطقه دارند که مردم روستاها بیشتر از دولت درخواست تبدیل مناطق روستایی خود به روستاهای هدف گردشگری را دارند.
استان فارس با داشتن بیش از سه هزار روستا که در حال حاضر نزدیک به 50 روستای هدف گردشگری مصوب شده است، دارای ظرفیت بسیار بالایی در توسعه این گونه از گردشگری است.
عنوان مثال روستای قلات شهرستان شیراز بخش مرکزی دارای جاذبه های طبیعی – تاریخی، روستای مارگون شهرستان سپیدان بخش مرکزی دارای جاذبه های طبیعی، روستای دشتک شهرستان مرودشت بخش درودزن دارای جاذبه های طبیعی و بافت با ارزش، روستای جیزرزار شهرستان مرودشت بخش کامفیروز، دارای جاذبه های طبیعی و بافت با ارزش است. این روستاهای هدف گردشگری استان با تلاش مضاعف و با اطلاع رسانی و تبلیغات مناسب، می توانند شاهد حضور گردشگران داخلی و خارجی بسیاری باشند که جای اینگونه فعالیت ها در برنامه میراث فرهنگی و گردشگری فارس خای است.
روستای ده کهنه ازتوابع شهرستان سپیدان،روستای موشگان ازتوابع شهرستان فیروزآباد،روستای مارگون ازتوابع شهرستان سپیدان، روستای خرمایی ازتوابع شهرستان کوار، روستای سرمشهد ازتوابع شهرستان کازرون، روستای قصریعقوب ازتوابع شهرستان خرمبید و روستای قوام آبادازتوابع شهرستان پاسارگاد از دیگر روستاهای معرفی شده استان به عنوان روستاهای هدف گردشگری هستند.
بوم گردی ها کانون جذب توریست
دهیاریها یک ظرفیت و فرصت برای تقویت زیرساختهای گردشگری روستایی و رونق بخشیدن به اقتصاد روستا و توسعه صنعت گردشگری هستند که می توانند در راه اندازی بوم گردی ها و جلب سرمایه گذار و تشویق اهالی به تبدیل و تغییر فضاهایی از محل زندگی خود به بوم گردی در استقلال اقتصادی خانواده نقش موثری داشته باشند.
توسعه گردشگری روستایی با هدف افزایش اقامتگاه های بوم گردی در استان فارس بایدمد نظر مدیران وسرمایه گذاران باشد. راه اندازی اقامتگاه های بوم گردی در روستاهای هدف گردشگری نیز یکی از زیرساخت های مهم در توسعه گردشگری به ویژه گردشگری روستایی این استان محسوب می شود. اقامتگاه بوم گردی با هدف توسعه صنعت گرشگری روستایی و معرفی آداب و سنن هر منطقه ایجاد شده است که خدمات خود را با کیفیت مشخص و قابل قبول به گردشگران در محیط های طبیعی ارائه می کنند. طراحی داخلی و خارجی تمام اقامتگاه های بوم گردی باید با رویکرد بهره برداری از تجهیزات سنتی و بومی صورت گیرد تا ضمن تامین رفاه برای گردشگران، فرصت آشنایی و درک فرهنگی منطقه فراهم شود. گردشگری روستایی می تواند از تولیدات محلی و صنایع دستی روستاییان نیز حمایت کند. حتی می تواند به کشاورزان و صاحبان هنر کمک کند تا تولیدات و محصولات خود را به صورت مستقیم و بی واسطه به دست مصرف کنندگان برسانند. که منجر به ایجاد انگیزه بیشتر و نیز درآمدزایی برای اهالی روستا خواهد شد
تاثیر ارتقاء زیرساخت ها در شرایط کنونی امکانات و زیر ساخت های موجود در روستاهای هدف گردشگری فارس مطلوب و در شان این استان نیست. لذا نیاز است که با برنامه ریزی های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت، نسبت به تامین و فراهم سازی امکانات و زیرساخت های مناسب در این روستاها در استان اقدام شود. باید فضایی فراهم شود تا سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در این مناطق اهتمام ویژه ای داشته باشند که یکی از الزامات این مهم معرفی مناسب این ظرفیت ها به سرمایه گذاران است.
توسعه راهها یکی از مهمترین الزامات برای رونق گردشگری روستایی و جلب سرمایه گذاران این حوزه و متعاقبا حضضور گردشگران داخلی و خارجی است. مشکلی که بسیاری از روستاهای گردشگری فارس با آن دست به گریبان هستد همین مساله عدم وجود راههای مناسب است. برای رسیدن به هر نقطه گردشگری یک راه خوب می تواند موثر باشد و به یک رونق خوب منجر شود.
وجود اماکن اقامتی برخوردار و از همه مهمتر دسترسی به خطوط تلفن همراه و آنتن دهی مناسب در این روستاها و اماکنی که بوم گردی های روستایی درآن قرار دارند نیاز اساسی دیگری است که باید به آن توجه ویژه شود. نیازهای زیر ساختی روستاهای هدف گردشگری در استان اگر توسعه و افزایش یابد، فارس درکنار آثار باستانی و تاریخ وتمدنش می تواند حساب ویژه ای روی گردشگری روستایی و بوم گردی هایش باز کند.
بنیاد مسکن فارس می تواند در کنار محرومیت زدایی روستاها در ایجاد مراکز بومگردی و گردشگری بسیار موثر ورود پیدا کند. اغلب مناطق روستایی استان فارس قابلیت ایجاد مراکز بومگردی و توسعه گردشگری در روستاها را دارد و براساس برنامه ریزیهای حوزه گردشگری قرار است این مراکز در شهرستانهایی که قابلیت بیشتری دارند به ویژه در مناطق روستایی ییلاقی گسترش پیدا کنند.
برنامه ریزی مناسب برای بهره مندی ازظرفیت های بالقوه و قابلیت های موجود درروستاها و مناطق عشایری استان فارس باید به مرحله اجرا درآید زیرا که منابع فسیلی در سالهای آتی به پایان خود نزدیک خواهد شد اما زندگی روستایی و عشایری برای همیشه زنده و پویا خواهد ماند.
پایان پیام / 4504
نظر شما درباره این مطلب
نام شما : * تکمیل شود
ایمیل شما :
نظر شما : * این قسمت نباید خالی باشد
نظرات کاربران ( 0 دیدگاه )
پر بازدید ها
بیانیه هفت محوری استاندار فارس
اطلاعیه شرکت گاز مبنی بر احتمال قطعی گاز در مناطقی از شیراز
هتل پنج ستاره رز در شهر صدرای شیراز افتتاح شد
22 سری جهیزیه به نوعروسان شهرستان مهر اهداء شد
هگمتانه به شکل رسمی در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد
آغاز به کار چهار نمایشگاه تخصصی با محوریت توسعه آموزش در شیراز
اخبار مرتبط
ضرورت بازنگری در برنامه هفتم توسعه / در حوزه گردشگری روستایی با خلأ قانونی مواجهیم
جدیدترین اخبار
مدل موفق ایجاد اماکن گردشگری در بافت تاریخی که موجب پویایی محل شده است/مدیر هتل بوتیک شاه ...
گردشگری ورزشی سومین شاخه درآمدزای گردشگری جهان
موافقت با کلیات جداسازی صنایعدستی از وزارت میراث و گردشگری
افزایش پرواز های هفتگی فرودگاه بوموسی
باز آفرینی و تبدیل محله های قدیمی در شهرداری منطقه 11 شیراز به محله های گردشگری
همه افراد باید در اقدامات فرهنگی دخیل باشند
کلیه حقوق مادی و معنوی سایت نزد خبرگزاری گنجینه فارس محفوظ می باشد. کلیه فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.
© طراحی سایت و بهینه سازی : گروه طراحی سیرن