امروز : چهار شنبه 1 مرداد 1404
آیا مدیریت انرژی کشور شجاعت عبور از فصل عذرخواهی بی هزینه و بیاقدام را دارد؟
سه شنبه 31 تیر 1404 0
در سالهای اخیر، ما با بحرانهایی مواجه بودهایم که فراتر از رخدادهای مقطعی، نشانههایی از یک ناترازی عمیق در برنامهریزی منابع کشور را عیان کردهاند.
مهمترینِ این بحرانها، ناترازی در حوزهی انرژی است؛ پدیدهای که امروز دیگر نمیتوان آن را با تعابیر فنی ساده یا مدیریت رسانهای پوشاند. این بحران، حاصل روندی طولانی از بیتوجهی به شاخصهای علمی، نادیدهگرفتن هشدارهای کارشناسان، و مهمتر از همه، فقدان یک نظام منسجم برای مدیریت ریسک منابع حیاتی کشور بوده است.
در مدیریت منابع، اخلاق مدیریتی تنها با حرف زدن درباره مسئولیت تعریف نمیشود؛ بلکه با رفتارهایی همچون پذیرش مسئولیت خطا، اصلاح ساختار مدیریت انرژی کشور، و پیشگیری از تکرار بحران جلوه میکند. با این تعریف، عذرخواهی بدون هزینه و بدون اقدام، اگرچه در ظاهر نشانهای از مسئولیتپذیری است، اما در عمل میتواند به ابزاری برای حفظ وضعیت ناپایدار موجود تبدیل شود.
مدیریت ریسک منابع، مستلزم پیوستگی در اخلاق و ساختار است. در بحران انرژی امروز، جایی که تولید و مصرف دچار شکاف مزمناند، زیرساختها فرسودهاند، و توسعه بدون ارزیابی منابع شکل گرفته، باید پرسید: کدام نظام مدیریتی با پیوست ارزیابی مصرف، تابآوری سیستم را تضمین کرده؟
کدام پروژهی ملی با پیوست منابع و ظرفیتهای واقعی انرژی طراحی شده است؟
کدام برنامه، فشار فزاینده بر منابع طبیعی را بهصورت علمی مدیریت کرده است؟
پاسخ به این پرسشها ما را به این واقعیت میرساند که در غیاب فصلبندی دقیق مدیریت، سطحبندی خطرات، و ساختار ارزیابی مستمر، بحران نه فقط محتمل، بلکه قطعی خواهد بود و از دل این ناکارآمدی ساختاری در مدیریت انرژی کشور، آنچه بروز میکند، مجموعهای از تصمیمهای مقطعی، موقتی و واکنشیست همراه با بیانیههایی که تنها پیامشان ،ابراز تأسف است.
اما جامعه امروز ما در مرحلهی پذیرش صرف عذرخواهی های بی هزینه نیست. مردم، فشار ناشی از خاموشیها، توقف صنایع، و ناتوانی سیستم مدیریت منابع در تأمین انرژی پایدار را حس میکنند. آنها تفاوت میان اصلاح واقعی و پوزش نمایشی را درک میکنند. در واقع، فقر انرژی، تنها به معنای نبود آب،گاز یا برق نیست؛ فقر انرژی، فقر در برنامهریزی، فقر در شهامت تصمیمگیری و فقر در مدیریت آینده است.
اگر مدیریت منابع را بهدرستی بفهمیم، درمییابیم که تنها راه برونرفت از وضعیت کنونی، بازگشت به عقلانیت سیستمی، استفاده از مدلهای پیشرفتهی مدیریت ریسک، ایجاد پیوست ارزیابی مصرف ذیل هر پروژه، و ارتقاء کیفی ساختارهای تصمیمسازی است. انرژی، آب، خاک، و زیستبوم، منابعی نیستند که با مسکن های مقطعی، تصمیمهای لحظهای و بیپیامد، قطعی های مکرر اداره شوند.
امروز دیگر زمان پشیمانی نمایشی نیست؛ زمان همدلی همگانی در بازسازی ساختار مدیریت انرژی، بازگشت به خرد جمعی، و جسارت در اصلاح است.
بی شک همه ما بر این اصل معترف هستیم که منابع طبیعی این سرزمین، خط قرمزهای آینده ما هستند. اگر برای آنها طرح نداشته باشیم، هیچ عذرخواهیای کفایت نخواهد کرد و هیچ سرمایهای توان جبران خسارت را نخواهد داشت.
پایان پیام / 10190
نظر شما درباره این مطلب
نام شما : * تکمیل شود
ایمیل شما :
نظر شما : * این قسمت نباید خالی باشد
نظرات کاربران ( 0 دیدگاه )
پر بازدید ها
اطلاعیه شرکت گاز مبنی بر احتمال قطعی گاز در مناطقی از شیراز
بیانیه هفت محوری استاندار فارس
هتل پنج ستاره رز در شهر صدرای شیراز افتتاح شد
22 سری جهیزیه به نوعروسان شهرستان مهر اهداء شد
هگمتانه به شکل رسمی در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد
آغاز به کار چهار نمایشگاه تخصصی با محوریت توسعه آموزش در شیراز
اخبار مرتبط
جمع آوری ۲۶۰۰ ریسه نوری در شیراز / اهمیت آموزش و فرهنگسازی در کاهش مصرف انرژی
قطع برق ۲۳۳ اداره دولتی و عمومی پرمصرف در شیراز/ دمای مجاز در ادارات ۲۷ درجه است
رشد ۱۵ درصدی مصرف بنزین طی نوروز در فارس / مشکلی در سوخترسانی نداریم
سهمیه بنزین نوروز1404 چقدر است؟
تولید مستمر گاز در پالایشگاه سیزدهم پارس جنوبی
بهره برداری از نخستین اسکله نفتی بخش خصوصی در پارس جنوبی
جدیدترین اخبار
صدور الکتریکی گواهی انحصار وراثت از ابتدای مرداد سال جاری توسط ثبت احوال فارس
برخورد قاطع با مقصران حادثه واژگونی اتوبوس کوار
سرنوشت تابلوهای تبلیغاتی ستاد نماز جمعه شیراز چه شد؟
چهارشنبه ادارات فارس تعطیل شدند
هشدار به مناسبت زمزمه انتصاب مدیرکل جدید میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی فارس
کلیه حقوق مادی و معنوی سایت نزد خبرگزاری گنجینه فارس محفوظ می باشد. کلیه فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.
© طراحی سایت و بهینه سازی : گروه طراحی سیرن