امروز : یکشنبه 18 شهریور 1403
سه شنبه 12 دی 1402 0
شیما امیری قشقایی
تاریخچه گردشگری جامعه بنیاد به سال 1984 به کشور انگلستان برمیگردد و در کشورهایی مانند کانادا –ایالات متحده – نپال ... و در سال 2009در ایران توسط عشایر تیره هیبتلو از ایل قشقایی و خانواده امیری با نام و برند ( گردشگری عشایری جامعه بنیاد ایل قشقایی-تیره هیبت لو ) اجرا شد .گرچه باید خاطر نشان گردم که صنعت گردشگری در ایران از حوالی دهه هشتاد رو به رشد بوده است و به همین دلیل است که ما الگوها و مدلهای علمی -تجربی اندکی در گردشگری داریم . از دلایل راه یابی الگوی جامعه بنیاد در ایران میتوان به این نکته اشاره کرد که ماهیت پویای گردشگری این امکان را برای جوامع بومی و محلی بوجود می آورد تا بتوانند در این صنعت به فعالیت بپردازند و به همین دلیل گردشگری جامعه بنیاد به داخل ایران راه یافت همچنین به علت عدم موفقیت نگرش های بالا به پایین در توسعه بطور کل، نگرش های صرفا اقتصادی به اثرات توسعه ، تغییر مفهوم فقر از اقتصادی به فرهنگی از دیگر دلایل شکل گیری الگوی جامعه بنیاد است .
چرا کتاب گردشگری جامعه بنیاد نوشته شد :
گردشگری ابزار قدرتمندی در راستای توسعه جوامع است لذا در سالهای اخیر ؛ با وجود انکه فعالین صنعت گردشگری زحمات زیادی برای توسعه گردشگری پایدار در جوامع بومی و محلی کشیده اند اما وجود نگرش بالا به پایین و کمبود الگوهای مناسب برای این مهم ، در جوامع بومی و محلی آشکار است از این رو وجود الگوهایی همچون گردشگری جامعه بنیاد و منابع معتبر بومی و نه صرفا منابع ترجمه شده و غیر بومی ، برای آموزش و اجرای ان ضروری به نظر میرسد . تاکید میکنم الگوی جامعه بنیاد با الگوی گردشگری جامعه محور تفاوت هایی در تعاریف ، شاخص ها و شکل توسعه دارد و باید در بیان و اجرای این الگوها دقت شود .لذا این کتاب با شیوه نگرشی خلاقانه تلاش می کند سه گروه از فعالین کشورمان ( اقتصادی ،جوامع بومی و محلی وبخش دانشگاهی ) که به دنبال کسب دانش در توسعه گردشگری و اجرای الگوی جامعه بنیاد هستند را پوشش دهد و سعی دارد آنان را به ادبیات مشترک و هم افزایی نزدیک کند . این کتاب با حمایت UNDP/GEF/SGP در دو جلد و در سه بخش تدوین شده است :
1-بخش روایتی (بیان مفاهیم به زبان خودمانی برای جوامع بومی و محلی )
2-بخش تخصصی (جهت تشریح مباحث علمی برای بخش دانشگاهی و فعالین حوزه گردشگری
3-بخش ارزیابی ( با تمرکز بر بیان چالش ها و راهکارها در اجرای الگوی جامعه بنیاد )
در اجرای گردشگری جامعه بنیاد جامعه هدف عموما جوامع بومی و محلی است که کشور ما بدلیل دارا بودن تنوع قومیتی و فرهنگی میتواند در اجرای این مدل موفق عمل کند .در اجرای الگو در جامعه هدف دارا بودن انسجام در ساختار اجتماعی بسیار مهم تر از ساختار جغرافیایی است به همین دلیل در گردشگری عشایری عملکرد بهتری را نشان می دهد . لذا استفاده از این الگو در جوامع روستایی و عشایری و بومگردی های واقع در زیست بوم ها میتواند مناسب باشد .
https://nomadscbt.com/category/articles/
نظر شما درباره این مطلب
نام شما : *
ایمیل شما :
نظر شما : *
نظرات کاربران ( 0 دیدگاه )
کلیه حقوق مادی و معنوی سایت نزد خبرگزاری گنجینه فارس محفوظ می باشد. کلیه فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.
© طراحی سایت و بهینه سازی : گروه طراحی سیرن